top of page

KUKA MIE OON?

Miun nimi on Saana Pulkkinen. Olen Joensuussa asuva taiteilija ja kulttuurintutkimuksen opiskelija, jonka juuret ovat Säämingissä (nykyinen Savonlinna). 

Mie olen muun muassa:

- Kulttuurintutkimuksen (etnomusikologia) opiskelija

- Musiikkipedagogi (AMK), kansanlaulun opettaja

- Säveltävä muusikko instrumentteinaan laulu, viulut, kantele, jne.

- Tarinankertoja ja kirjoittaja

- Maahitar

Miusta mielenkiintoisempi kysymys on, mitä mie teen ja miksi.

Vastaan niihin seuraavaksi. 

IMG_9522 x_edited.jpg

MITÄ MIE TEEN?

Mie olen esiintynyt monessa kokoonpanossa eri instrumentteja soittaen eri genreissä, eniten kansanmusiikin ja klassisen musiikin maailmoissa. Mie olen opettanut muun muassa laulua, viulua, yhtyesoittoa ja arkaaista musiikkiperinnettä. Mie olen kirjoittanut levyarvosteluja ja ollut järjestämässä konsertteja ja tapahtumia.

Tälläkin hetkellä mie toimin muusikkona ja opetan jonkin verran.

Mie teen asioita, joihin minulle tarjoutuu mahdollisuus,

ja jotka tuntuvat merkityksellisiltä. Jollakin tavalla ne kaikki liittyvät taiteeseen, tieteeseen tai tietäjyyteen. Useimmiten kaikkiin niistä.

Vuosien ajan mie olen luonut omaa suhdettani loitsuihin ja loitsimiseen löydettyäni aiheen kansanmusiikin opintojen kautta. Löysin jotakin merkitykselliseltä ja omalta tuntuvaa. Näkökulmani oli säveltävän muusikon näkökulma. Se polku johdatti minut yliopistoon opiskelemaan kulttuurintutkimusta. Tällä hetkellä mie perehdyn savolaiseen naistietäjyyteen.

Tiesitkö, että loitsuperinnettä ja tietäjäinstituutiota on tutkimushistoriassa pidetty etenkin Savon alueeseen yhdistettyinä kulttuuripiirteinä, ja että savolainen erikoisuus ovat pitkät ja monivaiheiset syntyloitsut?

Mie en tiennyt vielä silloin, kun loitsut minua ensi kerran kutsuivat.

IMG_9515.JPG

MIKSI MIE TEEN?

Mie elän ja hengitän musiikkia. Tämä ei ole vain kielikuva, vaan hengitys on tietyn taajuinen rytmi samoin kuin sydämenlyönti, ja yhdessä nämä luovat perustan elossa olemiselle. Rytmeihin ja taajuuksiin perustuu koko universumi. Samat lainalaisuudet toistuvat. Ja niinpä universumi on yhtä kuin musiikki ja musiikki on yhtä kuin universumi.

 

Mie haluan ymmärtää.

 

Luonto, loitsu, leikki, luovuus. Siinä muutama sana, joiden takaa avautuu maailmoja. Sana, johon on asetettu intentio asiantilan muuttamiseksi tai vahvistamiseksi, on loitsu. Kun laitamme rytmit ja taajuudet tiettyyn järjestykseen, luomme todellisuutta. Ja niinpä loitsuina eivät toimi pelkästään sanat. Musiikki on loitsu ja loitsu on musiikki.

 

Mie haluan luoda.
 

Sen lisäksi, että mie rakastan oppia ja ymmärtää, mie rakastan jakaa sitä kaikkea. Mie rakastan luoda todellisuutta, kutsuttiin sitä sitten taiteeksi, tieteeksi, käsityöksi, esitykseksi tai joksikin muuksi. Siksi mie teen taidetta. Toinen tapa jakaa on opettaminen.

Mie haluan jakaa.

SYNTY

Mie tulen Itä-Suomen metsistä, järvistä ja soista, missä juureni ovat syvällä maassa, jonka tarinoita ihmiset ennen minua ovat laulaneet ainakin rautakaudelta lähtien. Mie olen kuullut tarinoita. Ja minulla on aistit havaita ja mielikuvitus kuvitella. Olen viettänyt aikaa metsässä kuunnellen luonnon kertomia tarinoita ja laulaen niitä. Kaikella on tarina ja jokainen ääni on osa maailmankaikkeuden laulua. 

 

Vuosien varrella mie olen opiskellut musiikkia laajasti. Mie opin uutta ja samalla unohdin. Merkittävin oppituntini on ollut muistaa ja tavoittaa uudestaan se tunne, kun lapsena kerroin pianon kautta tarinoita maailmoista, joissa vierailin. Yhteys.

Mie olen unohtanut ja muistanut uudelleen lukemattomia kertoja. On kuin olisin syntynyt uudestaan ja uudestaan. Mitä kaikkea muuta mie voin vielä muistaa?

Mitä sie haluaisit muistaa?

Eikä polku lopu koskaan.

Ota yhteyttä

Miule saapi laittaa sähköpostia, jos halluut miut keikalle tai opettamaan

tai siula on ehdottaa yhteistyöideoita, tai siula on jotain muuta asiaa!

Sähköposti on: maahitar@gmail.com

Kiitos yhteydenotosta!

bottom of page